proszę o pomoc bo nie wiem jak mam dalej zrobić bardzo prosze
mirek111: Wyznacz wszystkie liczby pierwsze spełniające nierówność: (x−5)2
+(x+√3)(√3−x)≥(2x+14)(x−7).
(x−5)2+(x+\sqrt{3})(\sqrt{3}−x)≥(2x+14)(x−7)
(x−5)2+(\sqrt{3}+x)(\sqrt{3}−x)≥2(x+7)(x−7)
x2−10x+25+3−x2≥2x2−98
x2−10x+25+3−x2−2x@+98≥0
−2x2−10x+126≥)0/(+2)
−x2−5x+63≥0
Δ=25+252=277
\sqrt{Δ}=\sqrt{277}
x1={5−\sqrt{277}\over −2}
x2={5+\sqrt{277}\over−2}
proszę o pomoc bo nie wiem jak mam dalej zrobić
bardzo prosze
16 kwi 16:41
mirek111: może mi ktoś pomóc



!
16 kwi 16:52