Naszkicuj tę parabolę
Aneta: Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli, a następnie przedstaw trójmian kwadratowy w postaci
kanonicznej.Naszkicuj tę parabolę.
a) y=x2+4x+1
b) y=−x2+2x−3
c) y=2x2+4x+2
d) y=−2x2−8x−5
e) y=1/2x2+x−1/2
f) y=−1/2x2−2x+3
16 kwi 15:37
Aneta: Proszę o pomoc, z góry dziękuję
16 kwi 15:59
pigor: ..., możesz pobawić się sama wzorami, a ja ci zrobię odwrotnie, bo
tak lubię, a więc np. tak :
a) y= x
2+4x+1= x
2+4x+4−3=
(x+2)2−3 − postać kanoniczna i W= (p,q)= (−2,−3) ;
b) y= −x
2+2x−3= −(x
2−2x+1−1)−3= −(x
2−2x+1)+1−3=
−(x−1)2−2 i W= (1,−2) ;
c) y=2x
2+4x+2= 2(x
2+2x+1)=
2(x+1)2 i W= (−1,0) ;
d) y= −2x
2−8x−5= −2(x
2+4x+4−4)−5= −2(x+2)
2+8−5=
−2(x+2)2+3 i W= (−2,3) ;
e) y=
12x
2+x−
12=
12(x
2+2x−1)=
12(x
2+2x+1−2)=
12(x+1)2−1 i
W= (−1,−1) ;
f) y= −
12x
2−2x+3= −
12(x
2+4x−6)= −
12(x
2+4x+4−10)=
−12(x+2)2+5 i
W= (−2,−5) . ...
16 kwi 16:09
Aneta: Dziękuję
16 kwi 16:15
Justyna:
10 cze 06:33
janek191:
Pigora ponad rok tu nie było.
10 cze 07:51