funkcje wymierne
Magda: | | mx+1 | |
Rysunek obok przedstawia wykres funkcji f(x)= |
| , gdzie m, k ∊ R. |
| | mx+k | |
a) Wyznacz wartość m oraz k
b) Oblicz współrzędne punktu, w którym wykres przecina oś OY.
| | 1 | |
c) Rozwiąż równanie: f(x) + |
| (x−1)2 = 2. |
| | 2 | |
Tutaj jest rysunek:
http://www.bankfotek.pl/view/896823
16 kwi 15:26
Piotr: a) m=1 (asymptota pozioma)
mx+k=0
1*2+k=0
k=−2
b) (x,0)
Wstaw za f(x)=0 i rozwiaz rownanie
16 kwi 16:22
Magda: dlaczego za x podstawiłeś 2?
16 kwi 18:31