Geometr.. na płaszcz.. karte...
aaa:

Prosta o równaniu 2x−y−1=0 przecina prosta o rownaniu x+y+1=0 w punkcie P. Znajdz wspołrzedne
punktu R symetrycznego do punktu P wzgledem osi OX.
P: | y=2x−1
<|
| y=−x−1
P=(0,−1)
Zielona kropka to p.
jak obliczyc R?
16 kwi 15:18
krystek: weź lusterko i zobacz, przyłóż wzdłuż osi OX
16 kwi 15:21
Mila:

2x−y−1=0 przecina prostą o rownaniu
x+y+1=0 w punkcie P
k: y=2x−1
m: y=−x−1
3x=0,
x=0
y=2*0−1
P=(0,−1)
R=(0,1)
16 kwi 15:25
aaa: krystek wiem gdzie bedzie R, chodzilo mi aby to jakos obliczyc, dzieki mila
16 kwi 15:26
krystek: Zasada
P(x,y)symetryczny wzglądem osi OX P'=(x,−y)
P(x,y) osi OY P'=(−x,y)
16 kwi 15:30
aaa: ok dzieki myslalem ze to jakos trzeba wyliczyc
16 kwi 15:42