Równanie trygonometryczne
uaaa: Witam czy może mnie ktoś pomóc z tym oto równaniem:
2cos2x+2cos4x+3sin2x=1
16 kwi 15:11
Eta:
Czy na pewno dobrze podane jest to równanie?
Może takie miało być:
2cos2x+2cos4x+3sin22x=1 ?
16 kwi 15:42
pigor: ..., to może trochę poprzekształcam równoważnie np. tak :
2cos2x+2cos4x+3sin2x=1 ⇔ 2(cos
2x−sin
2x)+2(cos
22c−sin
22x)= sin
2x+cos
2x−3sin
2x ⇔
⇔ 2cos
2x−2sin
2x+2cos
22x−2sin
22x=cos
2x−2sin
2x ⇔ cos
2x+2cos
2x−2sin
2x−2sin
22x=0 ⇔
⇔ 3cos
2x−2sin
2x−2*4sin
2xcos
2x= 0 ⇔ 3cos
2x−2sin
2x(1−8cos
2x)= 0 ⇔
no to popróbuj dalej (np. z 1−ynki trygonometrycznej) . ...
16 kwi 15:49
uaaa: Eta niestety masz racje źle zapisałem zadanie ale i tak dzięki pigor za pomoc jakoś mnie
nakierowałeś
16 kwi 16:23
pigor: ... , tam chyba było nie sin
2x tylko sin2x , co

. ...
16 kwi 16:51