prawdopodobieństwo kule
Patri: Z pojemnika, w którym znajduje sie 10 kul białych i 5 czarnych, losujemy jednocześnie dwie
kule. Które ze zdarzeń jest bardziej prawdopodobne:
A−otrzymamy dwie kule białe
B−otrzymamy dwie kule różnych kolorów?
16 kwi 14:45
Patri: podbijam
16 kwi 15:00
alfa i omega: Ω=C215
A=C210
B=10*5
16 kwi 15:06
Patri: da się inaczej niż kombinacją?
16 kwi 15:22
Patri: podbijam
16 kwi 20:01
Patri: czy mogę prosić o wyjaśnienie? jakieś słowo do tych obliczeń?
16 kwi 20:16
Patri: czy mogę prosić o wyjaśnienie? jakieś słowo do tych obliczeń?
16 kwi 20:16
Patri: czy mogę prosić o wyjaśnienie? jakieś słowo do tych obliczeń?
16 kwi 20:16
Mila:

II sposób
10+5=15 liczba kul w pojemniku
10B
5C
A− wylosowano 2 kule białe (zielona gałązka)
| | 10 | | 9 | | 2 | | 9 | | 3 | |
P(A)= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 15 | | 14 | | 3 | | 14 | | 7 | |
B− wylosowano kule różnych kolorów (żółte gałązki)
| | 10 | | 5 | | 5 | | 10 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| dokończ rachunki |
| | 15 | | 14 | | 15 | | 14 | |
I
16 kwi 20:56