prawdopodobieństwo.
Patri: Mamy 7−osobową kolejkę do kasy, wśród której są X i Y. Ile jest zdarzeń, że
a) X, Y stoją obok siebie,
Ω= 7!
A=6!*2
P(A)=
27
DOBRZE?
b) pomiędzy X i Y stoją dwie osoby

c) X stoi bliżej kasy niż Y
16 kwi 14:22
aniabb: a) ok
b)
XooYooo
oXooYoo
ooXooYo
oooXooY
4*2*5!
c)
Xoooooo 6*5!
oXooooo 5*5!
itd
(6+5+4+3+2+1)*5!
16 kwi 14:26
Patri: B) jasne i zrozumiałe, ale c) ? Nie bardzo
Prosze o wyjasnienie.
16 kwi 14:30
aniabb:
X pierwszy to Y gdzieś na jednym z 6 za nim a inni 5!
Xdrugi to Y gdzieś na jednym z 5 za nim a inni 5!
itd
i dodajesz wszystkie
16 kwi 14:34
Patri: ok wszystko jasne, dziekuję.
16 kwi 14:38