Ciąg arytmetyczny, indukcja matematyczna.
tygryseks: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, osobiście nie wiem jak do tego podejść.
Stosując zasadę indukcji matematycznej udowodnić że jeżeli ciąg an jest ciągiem arytmetycznym
tj. ∀n∊N an+1 − an = r, to
16 kwi 14:12
tygryseks: niechcący dodałem
dalsza część zadania:
to a
n = a
1 + (n−1)r, n∊N
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję
16 kwi 14:13
tygryseks: Założenie: an = a1 + (n−1)r, n∊N
Teza (n+1) : an+1 = a1 + nr
Tak?
tylko co z tym dalej?
16 kwi 14:25
aniabb:
1° n=1
jeśli a2−a1=r to a2=a1+r PRAWDA
2° n=k
jeśli ak+1−ak=r to ak+1=a1+(k−1)r
3° n=k+1
jeśli ak+2−ak+1=r to ak+2=a1+kr
16 kwi 14:29
aniabb: i to ostatnie trzeba wykazać używając 2°
16 kwi 14:30
aniabb: czyli
3°
jeśli ak+2 = ak+1 +r to ak+1 +r =a1+kr
korzystając z założenia ak+1 =a1+(k−1)r mamy
a1+(k−1)r +r =a1+kr
kr−r+r=kr
L=P
16 kwi 14:38
tygryseks: Dzięki aniab, ratujesz mi życie
16 kwi 15:08
tygryseks: I. Do czego zostało podstawione n=1 że dało takie coś: a2=a1+r ?
II. Skąd w punkcie 2 wzięło się takie coś: ak+1=a1+(k−1)r
Nie wiem bo "k przy a" jest zwiększone o 1 a w nawiasie nie.
16 kwi 17:37
17 kwi 09:03