Tworząca stożka ma długość 16cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kąt
Piotrek: Tworząca stożka ma długość 16cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze
30o. Oblicz pole całkowite i objętość tego stożka.
I czy może ktoś mi przypomnieć dodatkowo zależność kątów w tym zadaniu? Mam na myśli że na
innych stronach z podobnym zadaniem w treści zadania zapisane było że jest nachylona pod kątem
60o i wtedy podobno wynika że 12l=r i ciekawi mnie jak to będzie wyglądać w tym zadaniu
i czy są jakieś podobne zależności?
16 kwi 13:55
aniabb:

więc tu l=2a oraz r=a
√3 h=a
zatem u Ciebie 2h=l = 16 czyli h=8 oraz r=8
√3
16 kwi 14:02
aniabb:
16 kwi 14:04
Piotrek: a czy jesteś to w stanie łopatologicznie opisać? gdyż niestety nie zrozumiałem..
16 kwi 14:06
aniabb:

inne to jeszcze jak masz kąty 45° wtedy h=r oraz l=
√2h=
√2r
16 kwi 14:06
aniabb: czego?
16 kwi 14:08