Narysuj
blan: jak narysować przekrój koła opisanego na ostrosłupie
16 kwi 13:30
aniabb: osiowy?
16 kwi 13:33
blan: kuli opisanej na ostrosłupie przekrój osiowy
bo mam takie zadanie W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia ściany bocznej do
płaszczyzny podstawy wynosi 60 stopni. Wyznacz stosunek długości promienia kuli opisanej na
tym ostrosłupie do długości promienia kuli wpisanej w ten ostrosłup.
16 kwi 13:40
aniabb:

h
b=a
r=a
√3/6
16 kwi 13:47
aniabb:

b
2=a
2+(a/2)
2 = 5/4a
2
b=a
√5/2
16 kwi 13:51
aniabb: i ze wzoru
wylicz R
16 kwi 13:54
aniabb: pole =a
2√6/4
więc R= 5a
√3/48
zatem
16 kwi 13:57
blan: dziękuje
17 kwi 12:50
blan: r=a√3/6 ?
dlaczgo
18 kwi 16:17
aniabb: bo równoramienny o kącie przy podstawie 60° daje równoboczny więc r=1/3h jednocześnie h=a√3/2
19 kwi 08:47