zad
croatia: ze zbioru liczb czterocyfrowych wybieramy jedną liczbę.Oblicz prawdopodobieństwo, że wybierzemy
liczbę podzielną przez 29
16 kwi 12:30
aniabb: pierwsza 1015=35*29 ostatnia 9976=344*29 jest ich 344−34 = 310
P(A) = 310/9000 = 31/900
16 kwi 12:38
irena_1:
Wszystkich liczb czterocyfrowych jest 9*10
3=9000
Najmniejszą wśród nich podzielna przez 29 jest 1015=35*29, największą wśród nich jest
9976=344*29
Wśród liczb czterocyfrowych podzielnych przez 29 jest więc 344−34=310
9000:29≈310,34
16 kwi 12:38
croatia: Dziękuje Paniom
16 kwi 12:39
PW:
1000≤k•29≤9999, k∊N
Rozwiązanie (liczba pierwiastków) to liczność zbioru, którego prawdopodobieństwa szukamy.
16 kwi 12:39