matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc calki
to tylko ja:
proszę o sprawdzenie :
dx
1
1
1
∫
dx= (t=lnx, dt=
∫
dt= ∫t
−2
dt=−t
−1
+C= −
+C
xln
2
x
x
t
2
lnx
1
1
2
∫xsin(2x)dx= (u=x, u'=
, v'=2x v=x
2
) = x
3
− ∫x
2
dx = x
3
−
x
3
=
x
3
x
3
3
16 kwi 12:29
aniabb:
tu możesz sprawdzać
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+1%2F%28xlog%5E2x%29
16 kwi 12:41
aniabb:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+xsin%282x%29
16 kwi 12:42
aniabb:
a sin Ci wyparował
16 kwi 13:01