Rozwiąż równanie Wyznacz dziedzine
mateusz1992x: Proszę o pomoc w zadaniach
1. Wyznacz zbiór watośći funkcji f(x)=9x2−10x+1
2. Rozwiąz równanie x−4x2−3x+12=0
3. Rozwiąż nierównośc x2+x+5>0
4. dla jakiego c nierównośc x2 +5x+c2=0 ma dokładnie jedno miejsce zerowe
5. Liczba (−2) i 1 są pierwiastkami wielomianu f(x)= x2+bx+c . Wycznacz b i c
6. Wyznacz a i b W(x) = x4−x3+3x2−1 G(x)= x4+(a+b)x3−ax2−1
7. Wycznacz dziedzine funkcji W(x)=2x3−32x
16 kwi 12:28
aniabb:
1.y≥−16/9
2 pierwsze x

3.x∊R
4. c=2,5
5.b=1 c=−2
6.a=−3 b=2
7. x∊R
16 kwi 12:32
mateusz1992x: 2 sory njie zawuwazyłem x3
a 5 i 6 z czego zrobiłaś?
16 kwi 12:38
aniabb:
5. f(x) =(x−(−2))(x−1) = (x+2)(x−1) = x2+x−2
6. porównujesz wspołczynniki przed potęgami
1=1 przed x4
−1=(a+b) przed x3
3=−a przed x2
−1=−1 wyraz wolny
2. x2(x−4)−3(x−4)=(x2−3)(x−4)=(x−√3)(x+√3)(x−4)=0 więc x=−√3 lub √3 lub 4
16 kwi 12:50