funkcja liniowa
kjhgfd: Prosilbym o rozwiazanie.
1. Na rysunku zaznaczono punkt nalezacy do prostej, ktorej wspolczynnik kierunkowy jest rowny
23. naszkicuj te prosta i napisz jej rownanie.
Ten punkt zaznaczony na wykresie ma wartosci dla x=1 i y=−1
2. Okresl znaki wspolczynnikow a i b we wzorze funkcji liniowej f(x) = ax+b, jesli wykres tej
funkcji przechodzi przez:
a)2,3 i 4 cwiartke ukladu wspolrzednych
b)1 i 3 cwiartke ukladu wspolrzednych
c)1 i 2 cwiartke ukladu wspolrzednych
16 kwi 12:21
16 kwi 12:24
irena_1:
2.
a)
a<0 i b<0
b)
a>0 i b=0
c)
a=0 i b>0
16 kwi 12:25