prawdopodobieństwo
duo: Oblicz, ile jest liczb pięciocyfrowych, w których zapisie dziesiętnym występują co najmniej
trzy zera oraz suma cyfr każdej z nich równa się 6.
16 kwi 12:09
aniabb: 1+5 lub 2+4 lub 3+3
xx000
x0x00
x00x0
x000x
4*2*2+4=16+4=20
16 kwi 12:19
aniabb: jeszcze liczba 60000 więc 21
16 kwi 12:20
duo: Dziękuję Aniu.
16 kwi 12:27
PW: Warunki zadania spełniają liczby pięciocyfrowe, w których:
− pierwsza cyfra jest równa 6, a pozostałe cztery są zerami,
− pierwsza cyfra jest równa x≠0 i jedna z pozostałych czterech cyfr jest równa y≠0, przy czym
x+y=6, a pozostałe trzy cyfry są zerami.
Równanie
x+y=6, x,y∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
ma następujące rozwiązania: (1,5), (5,1), (2,4), (4,2), (3,3).
Trzeba więc policzyć, na ile sposobów można umieścić drugą z liczb występujących w wymienionych
parach jako drugą, trzecią, czwartą lub piątą cyfrę. Sposobów tych dla każdej pary jest tylko
4, a więc
Odpowiedź: Pięciocyfrowych liczb spełniających warunki zadania jest 1+5•4=21.
16 kwi 12:30
PW: aniubb ,

znowu grzebałem się o 3 minuty za długo − pewnie z powodu zawiłości
wypowiedzi.
16 kwi 12:32
aniabb: PW

ale ja czasem zbyt upraszczam

tak że Twoje uwagi są o wiele ceniejsze
16 kwi 12:35