geometria
Gość:

Trójkąty ABC i ADE są równoboczne (zobacz rysunek). Punkty A ,D i C leżą na jednej prostej.
Punkty K ,L i M są środkami odcinków AB ,CE i CD . Wykaż, że ∘ |∡KLM | = 60 .
16 kwi 11:36
irena_1:
W trójkącie DCE L i M to środki boków, więc odcinek LM jest równoległy do DE, czyli kąt CML ma
1200, więc kąt LMA ma 600.
W czworokącie ABCE kąty CAE i ACB mają po 600, czyli proste BC i AE są równoległe, czworokąt
ABCE to trapez.
Punkty K i L to środki ramion trapezu, czyli są do podstaw trapezu równoległe. Stąd kąt MNL ma
600, tyle, co kąt NCB (N to punkt wspólny odcinków AC i KL).
W trójkącie NLM więc kąt NLM (więc i kąt KLM) ma 600.
16 kwi 11:47
aniabb:

z Talesa a/c=a/c więc BC||KL
a/b=a/b więc LM||ED
180−2*60=60° =|∡KLM |
16 kwi 11:51
Gość: Wielkie dzięki
16 kwi 11:51