rozwiąż równanie
spald: sinxcosx + √3 − 1 = √3cosxsinx dla x ∊ (0,2π)
16 kwi 11:30
aniabb: sinx/cosx = tgx =t
t+√3 − 1=√3 / t //*t
t2+(√3 − 1)t −√3 = 0
Δ ... t1..t2 i odstawiasz
16 kwi 11:34
irena_1:
tg
2x+(
√3−1})tgx−
√3=0
tgx=t
t
2+(
√3−1)t−
√3=0
Δ=3−2
√3+1+4
√3=3+2
√3+1=(
√3+1)
2
| | √3−1+√3+1 | | √3−1−√3−1 | |
t= |
| =√3 lub t= |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | |
tgx=
√3 lub tgx=−1
| | π | | 4 | | 3 | | 7 | |
x= |
| lub x= |
| π lub x= |
| π lub x= |
| π |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
16 kwi 11:37
spald: Dzięki za pomoc, ale jakby co to przy wyliczaniu t jest błąd, bo −b = √3+1 , a nie √3−1
16 kwi 12:11
hwdtel i Zen64:
Kontrola merytoryczna
(t−√3)(t+1)=?
Nie rób kitajew głupich dowcipasów,tylko goń technicznie uprzywilejowane
telewizyjne prostytutki,bezkarnie grasujące po internecie
16 kwi 12:44