jaka to liczba
edek: jeżeli liczbę dwucyfrową pomnożymy razy 8 to cyfra jej dziesiątek będzie 6 a jeżeli pomnożymy
ją razy 9 to cyfra jej jedności będzie 7. Z jakich cyfr składa się ta liczba?
16 kwi 10:55
aniabb: 33 lub 83
16 kwi 10:58
edek: Dobrze taka jest odpowiedź tylko jak do niej dojść?
16 kwi 11:00
aniabb: bo tylko 3*9 daje liczbę jedności = 7
potem 8*3 daje 24 więc 2 dalej , więc liczbą jedności musi być 4, a to mamy z 3 lub z 8

ab
*9
−−−−
xy7 więc b=3
a3
*8
−−−−
z64 więc a*8=z4 więc a=3 bo 3*8=24 lub 8 bo 8*8=64
16 kwi 11:05
edek: dzięki wielkie
16 kwi 11:07