Dla jakich wartości parametru m równanie ..
Amelia009: Drodzy matematycy , pomóżcie mi !
Zad. 1. Dla jakich wartości parametru m równanie (m−1)x2 – 2x +10 = 0 ma dwa
równe pierwiastki ?
16 kwi 10:28
Aga1.: warunki , które muszą być spełnione
a≠0 i Δ>0
m−1≠0 i 4−4*10(m−1)>0
Rozwiąż i wyznacz część wspólną rozwiązań.
16 kwi 10:31
Dominik: Aga1, rowne, nie rozne. zatem Δ = 0.
16 kwi 10:34
Aga1.:
Witaj Dominik.
Faktycznie, przepraszam.
Widziałam co chciałam widzieć.
16 kwi 10:39
Amelia009: Dziękuje Wam bardzo
16 kwi 10:49
Amelia009: W pierwszym wyjdzie m=1 a, w drugim 4−40(m−1)>0 i teraz 40 musze wymnozyc przez nawias czyli
pomnozyc przez m i −1 ? 4−40m−40 ?
16 kwi 10:55
Amelia009: Kurde cos mi nie wychodzi

4−4*10(m−1)>0
4−40(m−1)>0
4−40m+40>0 tak to powinno byc ?
i dalej: 40m>−40+4
40m>−36
m>−36/40 tak ma byc ?
16 kwi 11:13
irena_1:
Amelia! Maja być dwa równe, czy 2 różne pierwiastki
16 kwi 11:31
Amelia009: Rowne chyba ;> Przepraszam, ale ja tego nie umiem..
16 kwi 11:54
Mila: Amelio, chodzi o to, abyś sprawdziła w zeszycie (książce) treść zadania.
16 kwi 14:52
Amelia009: Dzieki , ale juz dalam sobie rade
16 kwi 14:54