PROSZĘ O POMOC
imielubnick: | | 1 | |
rozwiąż równanie 2−2sin22x+sin2x= |
| , x∊<0,2π> |
| | 2 | |
16 kwi 09:53
irena_1:
−2sin
22x+sin2x=−1
2sin
22x−sin2x−1=0
sin2x=t
−1≤t≤1
2t
2−t−1=0
Δ=1+8=9
| | 1−3 | | 1 | | 1+3 | |
t1= |
| =− |
| lub t2= |
| =1 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 7 | | 11 | | 3 | |
2x= |
| π+2kπ lub 2x= |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
| | 7 | | 11 | | 3 | |
x= |
| π+kπ lub x= |
| π+kπ lub x= |
| π+kπ |
| | 12 | | 12 | | 4 | |
x∊<0; 2π>
| | 7 | | 19 | | 11 | | 23 | | 3 | | 7 | |
x∊{ |
| π; |
| π; |
| π; |
| π; |
| π; |
| π} |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 4 | | 4 | |
16 kwi 10:01
imielubnick: dziękuję ślicznie

ale kurczę, wydawało się trudniejsze

mogłem sam zrobić, przepraszam za
problem
16 kwi 10:02
aniabb: −2sin22x+sin2x =−1
sin2x=t
2t2−t−1=0
Δ=1+8=9
t=−1/2 lub t=1
sin2x=−1/2 lub sin2x=1
2x=210° lub 2x=330° lub 2x=570° lub 2x=690° lub 2x=270° lub 2x=630
x={105,115,135,285,315,345}
16 kwi 10:05
Gość: a może mi ktoś wyjaśnić skąd się wzięło 3/4π ?
16 kwi 10:12
Gość: tzn chodzi mi o 3/2π ? przepraszam
16 kwi 10:12
aniabb: bo sinx=1
16 kwi 10:13
aniabb: fakt sinx=1 dla x=π/2
16 kwi 10:15
Gość: a czemu to nie jest π/2 ?
16 kwi 10:15
aniabb: nie wiem czemu ale myślałam o −1
16 kwi 10:16
aniabb: może dlatego że na początku było −1 i jakos tak zostało
16 kwi 10:17
Gość: czyli jest błąd tak ? i powinno być że sin2x=π/2 + 2kπ ?
16 kwi 10:18
irena_1:
A ja też sobie zapisałam, że t
2=−1, nie wiem, dlaczego
| | π | | 5 | |
Ostatnie 2 rozwiązania to {...; |
| ; |
| π} |
| | 4 | | 4 | |
16 kwi 10:21
Gość: to dobrze myślałem, wielki dzięki
16 kwi 10:22
irena_1:
Gościu! Poprawiłam− zmień ostatnie 2 rozwiązania.
| | π | | π | |
Jeśli sin2x=1, to 2x= |
| +2kπ, czyli x= |
| +kπ, więc w zadanym przedziale 2 ostatnie |
| | 2 | | 4 | |
rozwiązania to
16 kwi 10:23
imielubnick: heheh, fakt, było źle pod koniec ale ja akurat to od razu ogarnąłem

czeski błąd tak zwany
16 kwi 10:26
Gość: a może ktoś zechce zrobić jeszcze takie zadanko: W trapezie ABCD o podstawach AB i CD punkt O
jest punktem wspólnym przekątnych. Oblicz pole trapezu wiedząc, że pole trójkąta ABO jest
równe 5, a pole trójkąta CDO jest równe 4.
16 kwi 10:31
aniabb:

h
1+h
2=H
(2/
√5+1)h
1 = H //*a/2
(2/
√5+1)*ah
1/2 = aH/2
P=(2/
√5+1)*5 −5 = 10/
√5 = 2
√5
Pole trapezu = 9+4
√5
16 kwi 10:44
irena_1:

Trójkąty ABO i CDO są podobne.
| | p | |
s= |
| − skala podobieństwa |
| | q | |
x=2
√5
P
ABCD=5+4+2*2
√5=9+4
√5
16 kwi 10:50
Gość: a mogłabyś dodać komentarz słowny do dwóch ostatnich linijek ? byłbym wdzięczny
16 kwi 10:50
aniabb: ah1/2 to pole trójkąta ABO = 5
aH/2 to pole trójkąta ABC = 5+P
16 kwi 10:52
Gość: dzięki już widzę
16 kwi 10:53