matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Henio:
PROSZĘ O POMOC!
sprawdź czy podana równośc jest tożsamością trygonometryczną: (1−cosα)(1/sinα+1/tgα)=sinα
16 kwi 09:35
irena_1:
1
1
1
cosα
L=(1−cosα)(
+
)=(1−cosα)(
+
)=
sinα
tgα
sinα
sinα
1+cosα
1−cos
2
α
sin
2
α
=(1−cosα)*
=
=
=sinα=P
sinα
sinα
sinα
16 kwi 09:42
irena_1:
oczywiście jest to tożsamość dla sinα≠0
16 kwi 09:43
Henio:
ok dzięki bardzo
16 kwi 11:19