wektory, pochodne
maniek: 1.ZnaIeźĆ punkty, w których zeruje się gradient funkcji f (x,y)= 3x
4 −3x
2 y+y
2 −y i
wyjaŚnić,
które z nich są punktami lokalnego maksimum, iub minimum oraz które są punktami siodłowymi.
2.. Dana jest funkcja f : R
2 −> R
f(x,y)= x
3 +xy+ 1/2y
2 − 2x+1
(a) ZnaleźĆ gradient f(x,y) w dowolnym punkcie f(x,y) należącym do R
2
(b) ZnaleŹć wektor wskazujący kierunek najszybszego wzrostu funkcji w punkcie p= (1,0)
(c) ZnaleŹć pochodne cząstkowe II rzędu funkcji f
(d) Znaleź ć wszystkie ekstrema lokalne funkcii f i określić ich typ.
3. Znaleź ć kierunek i wartoŚć najszybszego wzrostu funkcji f (x,y)=
√2x2 − y2 *lny
w punkcie (e,e).
POMOCY

!