16 kwi 00:24
aniabb:

[4 ; 6]:4=[1 ; 1,5] = PC
[−10 ; −2]:4 =[−2,5 ; −0,5]=PD
A(−6 ; 2,5) B(4,5 ; 8,5) C(−2 ; 8,5) D(−5,5 ; 6,5)
prosta AB y=4/7 x +83/14
prosta CD y=4/7 x + 135/7
są równoległe więc to trapez
16 kwi 08:23
aniabb: błędem u Ciebie jest to że nie odejmujesz współrzędnych końca od początku
wektor PC to [Cx−(−3) ; Cy − 7]
w geometrii analitycznej zdecydowanie podstawą jest dokładny rysunek..można wszystko odczytać
licząc kratki i unika się takich głupich błędów
16 kwi 08:27
młody tales :): faktycznie

Dzięki
Rozumiem, że te równania wektorowe możemy sobie tak zapisać, bo wiadomo, że oznaczenia
wierzchołków są po kolei?
Zadanie zrobione− teraz pytanie, czy ma ktoś jeszcze inny pomysł?
16 kwi 15:26