trygonometria
Julka: rozwiąż równanie:
tam w mianowniku jest cos kwadrat x, a nie cos2x
15 kwi 22:56
pigor: ... , przy założeniu cosx≠0 ⇔ x≠
12π+kπ mamy kolejno np. :
| | sin2x+cos2x | |
3tg2x− |
| = 5 ⇔ 3tg2x−tg2x−1=5 ⇔ 2tg2x= 6 ⇔ |
| | cos2x | |
⇔ tg
2x=3 ⇔ |tgx|=
√3 ⇔ tgx= ±
√3 ⇔
x= ±13π+kπ i k∊C . ...
15 kwi 23:49
Mila: 3sin
2x−1=5cos
2x
3sin
2x−1=5(1−sin
2x)
3sin
2x+5sin
2x−6=0
8sin
2x=6
| | √3 | | √3 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończ, to elementarne równania
15 kwi 23:56