funkcje liniowe
kjhgfd: Mam dwa zadanka zadane i nie mam pojecia jak je zrobic. Prosilbym o wykonanie ich to moze
wreszcie zaczne cos ogarnac.
1.Fukcja f jest okreslona wzorem f(x) − 5x + √2. Wyznacz wzor funkcji liniowej g, ktorej
wykres:
a) Jest rownolegly do wykresu funkcji f i przechodzi przez punkt P(1, 5+√3)
b) przechodzi przez punkt P(4, √2−2) i przecina os y w tym samym punkcie co wykres funkcji f.
2. Naszkicuj wykres funkcji okrelonej wzorem f(x) = 34x+4. Oblicz pole figury ograniczonej
tym wykresem i oiami ukladu wpolrzednych.
15 kwi 22:37
PW: 1 a). Wykres równoległy − współczynnik kierunkowy ten sam, to znaczy szukana funkcja g jest
określona wzorem
(1) g(x)=5x + b
Współczynnik b znajdziemy podstawiając współrzędne zadanego punktu do wzoru (1):
(2) 5+√3=5•1+b
Jeżeli we wzorze określającym funkcję f współczynnik kierunkowy był −5 (nie wiem, bo brakło
znaku "="), to zmodyfikuj odpowiednio (1) i (2).
15 kwi 22:46