trygonometria kielbasa
Alois~: wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x)=(1−sin
4 x−cos
4 x) / (1−cos
2 x−sin
6 x)
i moje pytanie.. dziedzina juz z wyjsciowego ? czy po przekształceniu.. bo liczac z wyjsciowego
to mi sie nie zgadza z odpowiedzią, wychodzi mi tak :
1−cos
2 x−sin
6 x ≠ 0
sin
2 x − sin
6 x = sin
2 x (1− sin
4 x )
sin
2 x ≠ 0 czyli kπ
k ∊C
sinx≠1 v ≠−1 .. ale w odpowiedziach jest tak :
już nie mówię o dalszej czesci zadania , bo zatrzymałam się juz przy dziedzinie

a do
matury dni.. ?
15 kwi 22:19
MQ: No i dobrze wyszło, bo 1 warunek daje ci x≠kπ, a drugi x≠kπ+π/2
15 kwi 22:32
Alois~: to ja już chyba zgłupiałam całkiem..

bo nie rozumiem
15 kwi 22:37
Saizou : 1−cos
2x−sin
6x≠0
sin
2x+cos
2x−cos
2x−sin
6x≠0
sin
2(1−sin
4x)≠0
sin
2x≠0 lub sin
4x≠1
x≠kπ lub lsinxl≠1
| | 1 | |
czyli mamy powtarzalność co |
| +kπ i taka jest odpowiedź |
| | 2 | |
15 kwi 22:42
Alois~: ale.. to czemu nie ma obydwu odpowiedzi i kπ ? czy to jest to samo..? ale nie no nie jest,
pooolegnee!
15 kwi 22:43
MQ: No to inaczej:
| | π | |
Z 1 warunku masz sinx≠0 czyli x≠hπ=2h* |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
Z 2 warunku masz sinx≠1 i ≠−1 czyli x≠hπ+ |
| =2h* |
| + |
| =(2h+1)* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
h należy do liczb całkowitych
| | π | |
2h to wszystkie parzyste, czyli w 1 masz wszystkie parzyste razy |
| |
| | 2 | |
| | π | |
2h+1 to wszystkie nieparzyste, czyli w 2 masz wszystkie nieparzyste razy |
| |
| | 2 | |
| | π | |
w sumie masz wszystkie liczby całkowite razy |
| |
| | 2 | |
| | π | |
czyli możesz napisać x≠k* |
| |
| | 2 | |
15 kwi 22:45
Alois~: MQ wieelkie dzięki nie wiem czy załapie ale spr chociaz, a jesli bym zapisała obydwa
wyniki.. jako dziedzine to jest dobrze? w sensie czy uznaja mi na rozszerzeniu
15 kwi 22:52
Saizou :

pokażę to na kole trygonometrycznym
−rysujemy koło
− i teraz czary

zaznaczamy kąt
kπ (musimy uwzględnić powtarzalność) dla k=0 mamy 0, dla
k=1 mamy π, dla k=2 mamy 2π (czyli powtarzalność co π)
| | 1 | | 1 | | 3 | |
− to samo dla |
| π+kπ dla k=0 mamy |
| π, dla k=1 mamy |
| π, dla |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
−czyli koło podzieliło się na 4 równe części, zatem uzyskaliśmy powtarzalność co |
| kπ |
| | 2 | |
15 kwi 22:52
Alois~: Saizou to teraz... już całkiem

ale też dzieki, ja nie wiem co mi sie z glowa dzieje

ze ja tego nie czaje
15 kwi 22:58
Saizou :

ale metoda koła jest prosta, tylko że ja nie umiem dobrze wytłumaczyć zapewne

można też z wykresu
| | 1 | |
czerwone kropki to co nam wyszło jest zaznaczone i od razu widać że powtarzają się co |
| kπ |
| | 2 | |
15 kwi 23:02
Alois~: ooo ! i teraz załapałam

dzięki
Saizou oświeciłes mnie

ale jak zapisze obydwa rozwiazania w dziedzinie to uznaja mi prawda?
15 kwi 23:05
Saizou : to zależy czy będą chcieli w jak najprostszej postaci czy też nie
15 kwi 23:07
Alois~: a zbior wartosci jak tutaj okreslic wyliczyc do najprostszej postaci i.. ?
15 kwi 23:09
MQ: Myślę, że tak.
15 kwi 23:12
Alois~: zajrze jutro

dobrej nocy życze
15 kwi 23:15