Miejsce zerowe funkcja kwadratowa
Huelo: Wyznacz miejsce zerowe ciągu określonego wzorem an=n
2+n−12
Dobrze to zrobiłem?
a=1
b=2
c=−12
Δ=1
2−4*1*(−12)
Δ=1+48=49
√Δ=7
Miejsca zerowe to (−4,0) oraz (3,0)
15 kwi 22:17
baca:
I prawie dorosły człowiek i prawie absolwent szkoły średniej zapisuje jak dziecko
z nauczania początkowego: Δ = 12 − 4*1*(−12) i powtarza Δ − 1 + 48 = 49 zamiast
jak prawie dojrzały i prawie wykształcony człowiek napisać od razu Δ = 1 + 48 = 49.
Tak niestety uczą dzisiaj bezmyślności w szkołach.
Miejsca zerowe to nie punkty, a liczby, w tym przypadku n = 3 (i tylko 3!)
15 kwi 22:24
Huelo: Zabij mnie za to, że nie jestem tak mądry i wspaniały jak Ty i nie zapisuje 49, tylko licze
sobie powoli, aby nie popełnić błędu. Dlaczego tylko 3?
15 kwi 22:34
Saizou : a co jest dziedziną ciągu

i przy okazji nie x
1,n
2, a n
1,n
2
15 kwi 22:36
Krzysiek: Pierwsza uwaga . jesli masz zmienne n to licz po n a nie po x czyli nie x
1 i x
2 a n
1 i
n
2.
czyli masz n
1=−4 i n
2=3
A dlaczego tylko 3 . Pytanie. Na jakich liczbach jest okreslony ciag? . Na liczbach
naturalnych . Czy −4 jest liczba naturalna ?. Nie

!. to zostaje tylko 3 .
15 kwi 22:43
Huelo: Ok teraz już wiem

dziękuję za pomoc
15 kwi 22:46