Wyznacz współrzedne D
Tina: Punkty A=(−2,3), B(1,2) i C(2,−1) są kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD.
Wyznacz współrzędne wierzchołka D...
Błagam o wskazanie co robię źle i dlaczego tak nie można bo już któryś z kolei mi się to
zeruje...ale do rzeczy, zaczęłam to robić tak:
Długość odcinka |AC|=
√10
Równanie prostej AB
Równanie prostej równoległe do tej prostej czyli CD:
| | 1 | | 1 | |
Z tego wiem, że punkt D ma współrzędne (x, − |
| x − |
| ) <−−− czy tu leży problem? |
| | 3 | | 3 | |
Równanie ogólnej prostej CD
x+3y+1=0
| | 1 | | 1 | |
I teraz odległość punktu D(x, − |
| x − |
| ) od prostej x+3y+1=0 wynosi √10 |
| | 3 | | 3 | |
Czyli
| | |x−x −1+1| | |
√10= |
| (jakie powinny być współrzędne punktu D żeby nawias się nie |
| | √10 | |
zerował? tu leży problem?
mam tak już któryś raz i dalej nie wiem gdzie leżał problem...
15 kwi 22:00
MQ: Po co tak skomplikowanie to robisz? Użyj wektorów.
Skoro to romb, to AD→=BC→
BC→=[2−1,−1−2]=[1,−3]
AD→=[xD−(−2),yD−3]=[1,−3]
stąd:
xD−(−2)=1
yD−3=−3
stąd
xD=−1
yD=0
D=(−1,0)
15 kwi 22:19
Saizou : ale ta odległość jest od złej prostej liczona, bo liczysz odległość punktu D od prostej CD,
czyli musi wyjść 0

ja polecam do tego zadania wektory np. (piszę bez strzałek nad wektorami)
AB=DC
[1+2;2−3]=[2−x;−1−y]
3=2−x −1=−1−y
x=−1 y=0
D(−1:0)
15 kwi 22:28
Saizou : oj sorry, nie zauważyłem że jest już odpowiedź, bo nie odświeżałem strony i miałem jakąś
zawiechę przy tej prostej
15 kwi 22:30
Mila:

Korzystasz z własności rombu.
Punkty A=(−2,3), B(1,2) i C(2,−1) są kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD.
Punkt D jest symetryczny do punktu B względem prostej AC.
Prosta AC: y=ax+b
3=−2a+b
−1=2a+b odejmuję stronami
4=−4a⇔a=−1 i b=1
y=−x+1
DB⊥AC
DB: y=x+b i B∊prostej ⇔2=1+b ⇔b=1
y=x+1
Punkt przecięcia x+1=−x+1
x=0 i y=1
O=(0,1) jest środkiem DB
D(x,y)
D=(−1,0)
15 kwi 22:31
baca:

S = (0, 1)
D = (x
D, y
D), x
D + 1 = 2*0, x
D = −1, y
D + 2 = 2*1, y
D = 0, D = (−1, 0)
15 kwi 22:32
baca:
czego was uczą?, chyba nie myślenia.
15 kwi 22:33
Tina: Dziękuje bardzo Mila, nie wiem co bym bez Ciebie zrobiła

. A co jest nie tak w moim
rozumowaniu ? Dlaczego to pod wartością bezwzględną się wyzerowało?
15 kwi 22:34
Saizou : obliczyłaś odległość punktu D od prostej CD, więc musiało się wyzerować
15 kwi 22:35
Mila:
AC to przekątna, odległość punktu D od prostej AB jest równa wysokości rombu.
15 kwi 22:38
Mila: Staraj się w geometrii analitycznej zrobić zawsze rysunek, to pomaga.
15 kwi 22:39
Tina: @baca. Cieszy mnie, że wszystko umiesz jednak nie każdy wszystko potrafi...
Dziękuję Mila, już wszystko jasne
15 kwi 22:44
Mila: Powodzenia w dalszych zmaganiach.
15 kwi 23:03