tw. Rolle'a
Rafał: Tw. Rolle'a mówi, że jeśli funkcja jest ciągła w [a,b] i różniczkowalna w (a,b) i f(a)=f(b) to
∃c:f'(c)=0.
| | 2 | |
Czy funkcja f(x)=1−√x2 spełnia to twierdzenie? Pochodna wynosi f'(x)=− |
| i nie |
| | 33√x | |
może ona przyjąć wartości 0. Pewnie to jest proste i głupie, ale który warunek nie jest
spełniony?
15 kwi 21:55
Rafał: Na przedziale [−1,1].
15 kwi 21:56
Rafał: I w funkcji f(x) jest pierwiastek trzeciego stopnia
15 kwi 22:01
PW: f(1)=0, ale f(−1)=2 (3√−1=−1)
15 kwi 22:38
Rafał: Ale tam pod pierwiastkiem trzeciego stopnia jest x2
15 kwi 23:01
PW: A, teraz rozumiem. f'(x) nie istnieje dla x=0, a więc nie jest spełnione założenie
różniczkowalności na całym przedziale (−1. 1).
15 kwi 23:38
Rafał: Dzięki
16 kwi 00:37