Prawdopodobieństwo
xyz: W dwóch pudełkach znajdują się plastikowe klocki oznaczone literami K,O,S. Pierwsze pudełko
zawiera trzy klocki, każdy z inną literą. W drugim jest sześć klocków − dwa z literą K, dwa z
literą o, dwa z literą S. Z każdego pudełka losujemy trzy klocki. Zdarzenie A polega na
wylosowaniu kolejno liter S, O, K z pierwszego pudełka, a zdarzenie B − na wylosowaniu kolejno
liter S, O, K z drugiego pudełka. Oblicz P(A) i P(B), jeśli losujemy:
a) bez zwracania,
b) ze zwracaniem.
Proszę o pomoc, potrzebne na jutro, pozdrawiam
15 kwi 21:48
xyz: pomoże ktoś?
15 kwi 22:13
xyz: ?
15 kwi 22:25
alfa i omega: a)
A=1
Ω=3!=6
P(A)=1/6
B=2*2*2=8
Ω=6*6*6=216
P(B)=8/216
jeżeli nie widzisz skąd się wzięło prawdopodobieństwo B to najlepiej narysuj drzewko
15 kwi 22:52
alfa i omega: czekaj źle
15 kwi 22:53
alfa i omega: P(B)=2/6*2/5*2/4=8/120
15 kwi 22:54
xyz: okej, dzieki

a podpunkt b? rozumiem ze w zdarzeniu B, kule z jednakowymi literami traktujemy
jako rozroznialne?
15 kwi 22:57
alfa i omega: b)
A=1
Ω=33=27
P(A)=1/27
P(B)=2/6*2/6*2/6=8/216
15 kwi 22:59