Oblicz pole czworokąta wpisanego w okrą.
Matmamoimżyciem: w trójkącie równoramiennym ABC, AC=BC, mamy dane AB=CD=8cm, gdzie CD jest wysokością tego
trójkąta. Zakreślono okrą o średnicy AC. Punkty A, C oraz punkty przecięcia okręgu z podstawą
trójkąta i ramieniem BC wyznaczają czworokąk wpisany w okrą
a) Wykonaj rysunek....
b) oblicz pole czworokąta.
Rysunek zrobić to nie problem, jedynie nie mogę obliczyć pola małego trójkąta DBE, a na
internecie nikt tego zadania nie zrobił (szukałem...)
15 kwi 21:35
Matmamoimż23yciem:

AC=BC.. AB=CD = 8... Więc R = 2{5}. Pole czworokąta to będzie pole równoramiennego
odjąć ten trójką DBE i nie umiem tego obliczyć
15 kwi 21:42
Matmamimż23yciem: Podbijam
15 kwi 22:02