Właściciel kina zauważył, że przy cenie biletu wynoszącej 16zł na seans przychod
asd: Właściciel kina zauważył, że przy cenie biletu wynoszącej 16zł na seans przychodzi średnio 100
osób, a każdorazowe podniesienie ceny biletu o złotówkę powoduje, że liczba widzów zmniejsza
się o 5. Jaką cenę biletu należy ustalić, aby dochód kina był największy?
pigor: ..., widzę to np. tak :
z warunków zadania : 16*100=
1600 zł − średni dochód właściciela kina
i niech x − zmienna wzrostu ceny biletu x*1zł, to 16zł+x*1zł=
16+x = ? −szukana cena
biletu taka, że
f(x)=(16+x)(100−5x) =
−5(x+16)(x−20) − funkcja kwadratowa, która
osiąga wartość największą w x
w=p=
12(−16+20)= 2 , czyli
odp.
szukana cena biletu = 16+2=
18zł , wtedy dochód kina jest największy i wynosi
f(2)= 18*90=
1620 zł − niewiele więcej od średniego, ale zawsze coś . ...