Proszę o pomoc :) z góry dzięki ;)
Pomocy! :): 1. Przekątna prostopadłościanu o krawędziach długości 3 cm, 4 cm, 5 cm jest równa?
2. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6 cm, a wysokość jego podstawy
ma 9√3 przez 2 cm. Miara kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest
równa? Ile stopni?
3. Wysokość podstawy czworościanu foremnego jest rówa √3 cm. Pole powierzchni całkowitej tego
wielościanu wynosi?
4. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość √2 cm, a krawędź boczna
√3 cm. Wysokość tego ostrosłupa jest równa?
5. Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny o krawędzi podstawy długości 3cm i objętości
√3cm sześciennych. Wysokość tego ostrosłupa jest równa?
15 kwi 21:10
dero2005:

zad 1)
a = 3
b = 4
c = 5
d =
√a2 + b2 =
√32 + 42 =
√25 = 5
D =
√d2 + c2 =
√52 + 52 =
√50 = 5
√2
15 kwi 21:51
dero2005:

zad 2)
l = 6
α = 30
o
15 kwi 21:56
dero2005:

zad3)
h
p =
√3
P
c = a
2√3 = 4
√3
15 kwi 22:01
dero2005:

zad 4)
a =
√2
l =
√3
d = a
√2 =
√2√2 = 2
h =
√l2 − (d2)2 =
√3 − 1 =
√2
15 kwi 22:04
dero2005:

zad 5)
a = 3
V =
√3
15 kwi 22:11
Pomocy! :): Dzięki Dero
15 kwi 22:25