Rozwiąż równanie
MatmaJestTrudna: Proszę o pomoc przy rozwiązaniu tego równania:
x
4+2
√2x
2+2=0
A więc zacząłem tak:
t=x
2
t
2+2
√2t+2=0
Δ=(2
√2)
2−4*1*2=4
√4−8=2*4−8=8−8=0
| | −(2√2) | | −2 | | −√2 | | −√2 | | √2 | |
t0= |
| = |
| * |
| = −1* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
Czyli x = √ |
| lub x= −√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Proszę podpowiedzcie czy dobrze, a jeśli nie, to co zrobiłem źle. Z góry dziękuję.
15 kwi 21:04
MatmaJestTrudna: Proszę pomóżcie
15 kwi 21:12
Eta:
To równanie jest sprzeczne!
lewa strona dodatnia , a prawa =0
15 kwi 21:16
MatmaJestTrudna: Jeżeli wszystkie liczby po lewej są dodatnie to wynik po tej stronie zawsze będzie dodatni,
tak?
15 kwi 21:19
Eta:
x
2=t,
t≥0
| | −2√2 | |
Δ=0 t= |
| =−√2 <0 −−− czyli równanie pierwotne nie ma rozwiaząnia |
| | 2 | |
15 kwi 21:20
Eta:
Dokładnie , tak
15 kwi 21:21
MatmaJestTrudna: Dziękuję bardzo : D
15 kwi 21:24
jikA:
Cuś takiego.
(x2)2 + 2 * x2 * √2 + (√2)2 = (x2 + √2)2
15 kwi 21:24
Eta:
Hehe

...ano "cuś" takiego
Witam
jjjjjjiiiiiiiikAAA
15 kwi 21:27
jikA:
Witam Cię ciepło
Eta.
15 kwi 21:29