pochodne
studentka: obliczyc dlugosc a, b bokow prostokata o jak najwiekszym polu wpisanego w polokrag o promieniu
R. jakas wskazowka
15 kwi 21:00
irena_1:
b=R sinα
a=R cosα
P=2ab=2R
2sinαcosα=R
2sin2α
α∊(0
0, 90
0)
2α∊(0
0; 180
0)
Największe pole ma prostokąt, dla którego sin2α=1, czyli dla 2α=90
0
α=45
0
Wtedy
| | √2 | |
a= |
| R, czyli prostokąt o bokach |
| | 2 | |
16 kwi 10:17
aniabb: albo .... skoro to studentka i temat pochodne to
P'= R
2*2cos2α=0
cos2α=0 dla 2α=90°
α=45°
i jak wyżej
16 kwi 10:20