Pierwiastkami wielomianu są liczby
tip: Witam, proszę o pomoc w zadaniach, tj. o ich rozwiązanie i wytłumaczenie, bowiem jestem dość
słaby z matmy...:
1. Pierwiastkami wielomianu W(x) = ax2 + bx − 2 są liczby −1 i 2. Rozwiąż nierówność W(x) ≤ 0
2. Dla jakich wartości parametru a okręgi określone równaniami (x+1)2 + (y−a)2 = 9 oraz
(x−a)2 + (y+2)2 = 4 są styczne zewnętrznie?
15 kwi 20:48
Tomek:

1.
W(−1)=0 i W(2)=0
0=a−b−2
0=4a+2b−2
rozwiąż układ i podstaw za a i b
a=1
b=−1
tak mi wyszło
teraz W(x)=x
2−x−2
x
2−x−2≤0
Δ=9
√Δ=3
x
1=−1
x
2=2
parabola patrz na rysunek
x∊<−1, 2>
15 kwi 20:57
tip: Ok, dzięki, Tomku.
Dałbyś radę zrobić także drugie?
15 kwi 21:01
Tomek: zaraz cos zdziałam
15 kwi 21:02
Tomek: 2.
wyznaczasz srodki
S
1=(−1, a) r
1=3
S
2=(a, −2) r
2=2
|S
1S
2|=r
1+r
2
|S
1S
2|=
√(a+1)2+(−2−a)2=
√2a2+6a+5
√2a2+6a+5=5 /
2
2a
2+6a+5=25
2a
2+6a−20=0
Δ=196
√Δ=14
a
1=−5
a
2=2
tak na mój rozum...
15 kwi 21:08
tip: Ok, dziękuję Ci jeszcze raz, Tomku.
15 kwi 21:16