nierówności kwadratowe
Ada1111: Hej czy mógł by mi ktoś pomóc

! Proszę , nie rozumiem i nie mam pojęcia jak to rozwiązać !
Zad 1.Przedział < −2 ; 5 > jest zbiorem rozwiązań nierówności a
2 + bx + c ≤ 0 jeśli
A. b= −3 , c= 6
B. b= −2 , c=5
C. b= 2 , c= −5
D. b= −3 , c= −10
Zad 2.Nierówność x
2 + bx + 4 > 0 spełniają wszystkie liczby rzeczywiste jeśli :
A. b<0
B. b ∊ (−4 ; 4 )
C. b∊ (16 ,
∞ )
D. b > 0
Naprawdę z góry dziękuję i proszę w miarę możliwości oprócz rozwiązania o wytłumaczenie mniej
więcej