matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstremum
Edyp:
Oblicz ekstremum lokalne funkcji: f(x)=x
2
e
−4x
15 kwi 20:27
Mila:
D=R f'(x)=2x*e
−4x
+x
2
*(−4)*e
−4x
= =2x*e
−4x
−4x
2
*e
−4x
f'(x)=0⇔2x*e
−4x
−4x
2
*e
−4x
=0
1
2xe
−4x
*(1−2x)=0⇔x=0 lub x=
2
1
f'(x)>0⇔2xe
−4x
*(1−2x)>0⇔x*(1−2x)>0⇔x∊(0,
)
2
dla x=0 funkcja f(x) ma minimum f(0)=0
1
1
1
1
dla x=
funkcja f(x) ma maksimum f(
)=
*e
−2
=
2
2
4
4e
2
16 kwi 15:18