Oblicz obwód mniejszego, wiedząc, że większego wynosi 36.
Ania: Stosunek pól dwóch wielokątów podobnych jest równy 9. Oblicz obwód mniejszego, wiedząc, że
większego wynosi 36.
15 kwi 20:19
Ania: proszę o pomoc ^^'
15 kwi 20:24
pigor: ... z warunków zadania :
s= k
2=36 ⇒ s= 6 − skala podobieństwa,
więc
ob.Ob.= 1s ⇒
ob.36=
16 ⇒
ob.= 6 − szukany obwód . ..
15 kwi 20:27
pigor: ...kurcze , źle odczytałem, , no to jeszcze raz :
... z warunków zadania :
s= k
2=9 ⇒ s= 3 − skala podobieństwa, więc
ob.Ob.=
1s ⇒
ob.36=
13 ⇒
ob.= 12 − szukany obwód . ..
15 kwi 20:30
pigor: drugi mój post i drugi z błędem , , to nie pora dla mnie , przepraszam i nie ma mnie na forum
.
15 kwi 20:31
Krzysiek: Przeczytaj to jeszcze raz co napisalas i napisz poprawnie .
15 kwi 20:32