zadanie z fizyki
fizyk: Zaobserwowano, że pewna gwiazda przechodzi przez średnicę pola widzenia pewnej nieruchomej
lunety w czasie t = 2 minuty 49 sekund. Obliczyć średnicę kątową pola widzenia tej lunety.
Gwiazda leży na równiku niebieskim.
Bardzo proszę o pomoc :!
15 kwi 20:02
MQ: Pewno już za późno, ale niech tam.
Skoro leży na równiku, to gwiazda robi drogę na nieboskłonie 360
o w 24h, czyli w 2min 49s
robi:
| 2min 49s | | 2*60s+49s | | 169 | |
| *360o= |
| *360o= |
| *1o= |
| 24h | | 24*60*60s | | 240 | |
| 169 | | 169 | |
| *60'= |
| *1'=4214'=40'15'' |
| 240 | | 4 | |
Pole widzenia lunety: 0
o40'15''
15 kwi 22:06