ważne
fajny 1234: oblicz a1 i q ciągu geometrycznego, mając dane a2= 6 a4=24. Znajdź wzór ogólny,oblicz a10 i S6.
15 kwi 20:02
Beti:
a
4 = a
2*q
2
24 = 6q
2 /:6
q
2 = 4
q = 2 lub q = −2
a
2 = a
1*q
dla q = 2: 6 = a
1*2 /:2 dla q = −2: 6 = a
1*(−2) /:(−2)
a
1 = 3 a
1 = −3
wzór ogólny:
q = 2: lub q = −2
a
n = 3*2
n−1 a
n = (−3)*(−2)
n−1
a10 = a
4*q
6 = 24*2
6 = 24*64 = ... policz
dla q = 2:
| | 1 − 64 | | −63 | |
S6 = 3* |
| = 3* |
| = 3*63 = 189 |
| | 1 − 2 | | −1 | |
dla q = −2:
| | 1 − 64 | | −63 | |
S6 = −3* |
| = −3* |
| = −3*(−21) = −63 |
| | 1 + 2 | | 3 | |
15 kwi 20:41