logarytmy
Benedykt: proszę o pomoc w obliczaniu logarytmów! :
oblicz:
a)log100000
b)log 0,51
c)log28
d)log5 53√5
e)log12 4+log12 36
f)log u 25
g)
h)
i)
j)
k)
l)
15 kwi 19:34
Beti: zapisy w a) i b) są bez sensu − proponuję, żebyś je poprawił
c) pewnie powinno być:
log
28 = 3, bo 2
3 = 8
| | 4 | | 4 | | 4 | |
d) log553√5 = log5(5*51/3) = log554/3 = |
| log55 = |
| *1 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
e) log
124 + log
1236 = log
12(4*36) = log
12144 = 2
15 kwi 19:43
Benedykt: hmm może powinno być tak: log 100000 i log 0,51 , nie wiem ale ja mam tak jak napisałem
15 kwi 19:56