matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi
Maniek:
Pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny 8 zas siodmy = 17. Oblicz wartosc 10 wyrazu tego ciagu.
15 kwi 19:32
kinga:
a1+6r= a7 8+6r=17 6r=17−8 6r=9/:6 r =3/2 część 2 a1+9r=a10 8+13,5=21,5 a10=21,5
15 kwi 20:23