sprawdz tozsamosc
Paweł: Sprawdż tożsamość: (2sinα + cosα)2 + (sinα − 2cosα)2=5
Proszę o szybkie rozwiązanie zadania
15 kwi 19:12
Paweł: Czy ktoś potrafii mi pomóc z tym zadaniem bo jestem zielony z trygonometrii
15 kwi 19:21
camus: wzory skróconego mnożenia plus jedynka trygonometryczna − enjoy!
15 kwi 19:22
Paweł: każdy mi tak mowi ale ja nie bardzo to kumam, mógłby ktoś to rozwiazać
15 kwi 19:32
camus: (a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
sin2x+cos2x=1
spróbuj teraz
15 kwi 19:42
Paweł: znam te wzory ale ja nie wiem po co ta tozsamosc i co to wogole jest i co wogole ma mi wysjsc
wiec byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś bylby tak mily i to rozwiazac
15 kwi 19:49
Paweł: Skorzystałem ze wzorow skróconego mnożenia i wyszlo mi 5sinα2 + 5cosα2 = 5
Dobrze? co dalej?
15 kwi 20:16
camus: brawo, wyciągnij 5 przed nawias i użyj jedynki trygonometrycznej
dostaniesz wtedy 5=5 co jest prawdą i koniec zadania
15 kwi 20:19
Paweł: Dziękuje bardzo
15 kwi 20:21