Wielomiany
G.: Wielomiany.
zad. 1Rozłóż wielomiany na czynniki możliwie najniższego stopnia:
w(x) = x
6 − 81x
4
zad.2 Rozwiąż równanie:
x
5 + 27x
2 = 0
zad.3 Oblicz w(
√2 −1 ), jeżeli w(x)= x
2−x+2 . Rozumiem ,że w tym zadaniu trzeba podłożyć w(
√2 −1 ) za x w tym wielomianie : x
2−x+2. Ale jakoś dziwnie mi wychodzi.
Bardzo proszę o pomoc, albo jakieś podpowiedzi!
15 kwi 19:11
lukasz94: W(x)=x4 (x2 − 81)
W(x)=x4(x−9)(x+9)
15 kwi 19:26
lukasz94: Zad.2
x5 + 27x2=0
x2(x3 + 27)=0
x2=0 ∪ x3=−27
x=0 ∪ x=−3
15 kwi 19:29
lukasz94: Do zadania pierwszego mozna zapisac jako w(x)=x x x x (x−9)(x+9)
15 kwi 19:34
lukasz94: W(√2 − 1)=2−2√2+1 − √2 +1+2
W(.....)=6−3√2
W(...)=2−√2
15 kwi 19:45