Monotoniczność ciągu
Paweł: Zbadaj monotoniczność ciągu: an=2*3n
Proszę o szybkie rozwiązanie przykładu
15 kwi 19:08
Paweł: an+1 = 2 * 3(n+1)
an+1 − an = 2 * 3(n+1) − 2 * 3n
nie wiem czy dobrze i co dalej pomó,żcie
15 kwi 19:34
Paweł: Może ktoś pomóc?
15 kwi 20:23
Paweł: Jest tu ktoś kto potrafi to zrobić?
15 kwi 20:38
Krzysiek: Pawel. Dlaczego szybko.
Zobacz 3n+1 =3n*3 zgodnie ze wzorem an *am=an+m
No to dostaniesz an+1−an=2*3n*3−2*3n no to teraz jak jest ta roznica >0 czy <0 .?
No to w zaleznosci od tego ciag ten jest rosnacy jesli roznica >0 lub malejacy gdy roznica
jest <0
I caly czas pamietaj o tym ze n nalezy do liczb naturalnych
15 kwi 20:47
Paweł: an+1 − an=2*3n*3−2*3n to już konic przykładu bo ja dalej nie wiem czy to ciag rosnący czy
malejący. proszę o jeszcze jakas podpowiedz
15 kwi 20:53
Paweł: Czyli ciąg jes rosnący?
15 kwi 21:03
Krzysiek: Tak Pawel. A poza tym wez np policz kilka poczatkowych wyrazow ciagu
a1= 2*31=6
a2= 2*32=2*9=18
a3=2*33=2*27=54 itd
I tez 6*3n−2*3n napewno jest >0
15 kwi 21:39