Nierówność z wartością bezwzględną
Boogeyman: Witam mam nierówność:
|6−2x|−4 <= |5+3x|
Wychodzi mi złe rozwiazanie.
Musi być (−nieskonczonosc, −7> lub <−3/5,nieskonczonosc)
może ktos to rozwiazac?
15 kwi 19:05
Aga1.: Przedstaw swoje rozwiązanie.
15 kwi 19:07
Tomek: tworzysz sb przedziały porównując to co jest w wartości bezwz. do zera:
| | 5 | |
6−2x=0 => x=3 i 5+3x=0 => x=− |
| |
| | 3 | |
te przedziały to:
| | 5 | | 5 | |
(−∞, − |
| > ∪ (− |
| , 3> ∪ (3, +∞) |
| | 3 | | 3 | |
i rozwiązujesz dla pierwszego przedziału:
6−2x≥0 i 5+3x<0
czyli:
6−2x−4≤−5−3x => x∊(−
∞, −7>
uwzględniając dziedzinę : x∊(−
∞, −7>
z pozostałymi dwoma robisz tak samo....
jezeli cos nie jasnego to pytaj...
15 kwi 19:15
Tomek: tworzysz sb przedziały porównując to co jest w wartości bezwz. do zera:
| | 5 | |
6−2x=0 => x=3 i 5+3x=0 => x=− |
| |
| | 3 | |
te przedziały to:
| | 5 | | 5 | |
(−∞, − |
| > ∪ (− |
| , 3> ∪ (3, +∞) |
| | 3 | | 3 | |
i rozwiązujesz dla pierwszego przedziału:
6−2x≥0 i 5+3x<0
czyli:
6−2x−4≤−5−3x => x∊(−
∞, −7>
uwzględniając dziedzinę : x∊(−
∞, −7>
z pozostałymi dwoma robisz tak samo....
jezeli cos nie jasnego to pytaj...
15 kwi 19:16
Boogeyman: Ok dzięki, czaje. Przyzwyczaiłem się do machinalnego robienia takich zadań ale pod pierwszą
wartośią bezwzględną znajduje się x z minusem |6−2x|=|2x−6| bo |−x|=|x|. Bez przekształcenia
Wychodziły mi inne przedziały, dzięki.
15 kwi 19:39