logarytmy
aniu: Proszę o pomoc

1.Rozwiąż równanie
a)2
x=8
i teraz x =3 tak?
b)3
5x−2=9
x+2=
c)log
4 x=−1
d)log
25 x=
12
15 kwi 19:03
Aga1.: a)tak
b) 35x−2=32(x+2)
Oblicz x
c) skorzystaj z definicji logarytmu
log4x=−1
x=4−1
x=
d) podobnie do c.
15 kwi 19:05
lukasz94: a) 2x = 23
x=3
b)35x−2=32(x+2)
35x−2=32x+4
5x−2=2x+4
3x=6
x=2
15 kwi 19:09
aniu: ok dzięki za pomoc

Może teraz mi pójdzie lepiej
15 kwi 19:13
lukasz94: Log
4x=−1
Log
4x=− log
44
Log
4x=log
44
−1
x=1/4
15 kwi 19:14
aniu: dzięki
15 kwi 19:19
15 kwi 19:21