ABCD: Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków równania -x2 - 2x + m2 +
m + 1 = 0 przyjmuje największą wartość?
17 wrz 13:12
Mycha: mamy
1/x1+1/x2= (x2+x1)/(x1*x2)
korzytamy ze wzorów Viete'a gdzie x1+x2=-b/a i x1*x2= c/a
jeszcze zalozenie ze delta jest wieksza od zera
4+4m2+4m+4>0
m2+m+2>0
spelnione jest zawsze
czyli mamy
(2/(-1))/((m2+m+1)/(-1))=2/(m2+m+1)=
i to ma byc maksymalne, a poniewaz licznik mamy staly, wiec mianownik musi byc jak
najmniejszy
czyli m2+m+1= min
mozna to zrobic na conajmniej dwa sposoby.
jest to parabola wiec minimum jest w wierzcholku:
m=-b/2a=-1/2
lub z pochodnej
(m2+m+1)'=2m+1
2m+1=0
m=-1/2
17 wrz 13:57