dla jakich wartości funkcja przyjmuje wartosci wieksze od 1
Malina: hej, mam jeden mały problem z takim zadaniem :
dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartosci wieksze od 1?
c) f(x) = (1−2
x)(1+2
x+2)
okej, (1−2
x)(1+2
x+2)>1 ale w odpowiedziach jesl liczba z logarytmami, więc w jaki sposob to
zlogarytmować i rozwiązać? proszę o pomoc
15 kwi 19:01
Aga1.: Podstaw 2x=t i rozwiąż nierówność
(1−t)(1+t*2)>1
15 kwi 19:03
Malina: wyszlo t = 3/4 i t=0 wiec 2x = 3/4 to log23/4 = x i 2x = 0 i końcowy wynik podano:
x<log23/4. myślalam, że wynikiem będzie przedział, dlaczego własnie taka odpowiedz?
15 kwi 19:15